Francúzska ekonomika je zraniteľná a náchylná na pád do recesie

22.12.2012 Celý región

Paríž 22. decembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) varoval vládu v Paríži, že francúzska ekonomika je zraniteľná a náchylná na pád do recesie.

Dôvodom je klesajúci dopyt po exporte z Francúzska a skostnatený pracovný trh. Fond preto vyzýva kabinet, aby prijal ďalšie opatrenia na udržanie konkurencieschopnosti ekonomiky a zlepšenie stavu verejných financií. Informovala o tom agentúra AP.

Francúzsky parlament tento týždeň schválil nový rozpočet na rok 2013, ktorý zahŕňa aj zavedenie kontroverznej 75-% dane pre ľudí s príjmom nad 1 milión eur.

Fond ocenil snahu Paríža o konsolidáciu verejných financií, domnieva sa však, že kabinet bol pri zostavovaní rozpočtu príliš optimistický. Upozornil francúzsku vládu, že firmy v krajine sú v nevýhode v porovnaní s podnikmi v iných krajinách. Na príčine sú najmä vysoké náklady na cenu práce, ktoré znižujú ich zisky, a to má negatívny vplyv na investície do ďalšieho rozvoja a inovácií.

Kabinet sa pritom rozhodol zvýšiť aj daň z investícií, čo ešte viac priškrtí nové investície. Podnikatelia preto obvinili kabinet, že trestá nielen milionárov, ale aj tých, ktorí na seba berú riziko, aby rozšírili svoje podniky a vytvorili nové pracovné miesta.

MMF vyzval francúzsku vládu, aby prehodnotila svoju fiškálnu politiku a odstránila prekážky, ktoré bránia zvýšeniu konkurencieschopnosti a zrýchleniu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny.

Na záver fond predpovedá, že miera nezamestnanosti vo Francúzsku v roku 2013 mierne stúpne na 10,6 %, ale rast ekonomiky bude slabý a nedosiahne ani 1 %.
 

Vyberte región